Worth - Parfumgigant
Je bent hier:

Worth parfum

Worth

Charles Frederick Worth was een Engelsman en wordt desondanks beschouwd als de grondlegger van de Franse haute couture. Hij is geboren in het Britse Bourne in 1925. In 1895 overleed hij in Parijs.

In de jaren tussen 1850 en 1860 opende hij de deuren van zijn eigen modehuis. Daarvoor had hij als klerk gewerkt voor Londense textielhandelaren, onder wie Lewis en Allenby, die hofleveranciers waren van fluweel en satijn.
Op zijn 20e verhuisde Worth naar Parijs, waar hij in opdracht van Swam en Edgar in shawls, en later in dopdracht van de firma Gagelin in andere modeartikelen ging handelen. Tegelijkertijd ontwikkelde Worth zich tot modeontwerper. Toen hij tijdens de Grote Tentoonstelling te Londen in 1851 een prachtige japon liet zien, werd hiermee de eerste prijs in de wacht gesleept.
Gaandeweg kreeg hij uiterst belangrijke klanten, onder wie de Franse Keizerin Eugénie, de Oostenrijkse keizerin Elisabeth ( Sisi) en Prinses Metternich.
Het couturehuis van Worth zou blijven bestaan tot het overlijden van de kleinzoon van Charles, Jean-Charles Worth. Wat de Haute Couture van Maison Worth betrof viel in 1952 het gordijn.
Het eerste parfums die Worth uitgaf dateren uit 1925: Sans Adieu en Vers le Jour, beide voor vrouwen. Heel bekend is ook de geur die in 1932 voor het eerst op de markt kwam: Je Reviens pour Femmes. De eerste mannengeur kwam ook uit in 1932: Worth pour Hommes.

Filter: