Pierre Balmain - Parfumgigant
Je bent hier:

Pierre Balmain parfum

Pierre Balmain

De Franse couturier Pierre Balmain ( 1914-1982) was een van de eersten die de Franse haute couture in het buitenland introduceerde en promootte. Vooral richtte hij zich op de Verenigde Staten en Engeland.

Balmain groeide op in een milieu van stoffen en mode. Zijn vader was eigenaar van een onderneming in gordijnstoffen, zijn moeder runde samen met haar zusters een boutique, genaamd Galeries Parisiennes. Na de dood van zijn vader bracht hij als opgroeiende jongen vaak de weekends door bij zijn oom in het chique Aix-les-Bains en kwam hij zodoende in aanraking met de modekritische high-society. Dit was voor hem de aanleiding om de couture in te gaan.
Voor zijn opleiding bezocht hij de École des Beaux-Arts in 1933 en begon hij op freelance basis kleding te ontwerpen voor Robert Piquet. In 1934 kreeg hij een baan aangeboden bij Edward Molyneux. Hij stopte met zijn studie en werd succesvol in deze nieuwe werkkring. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte hij samen met Lucien Lelong en ontmoette daar de nog jonge ontwerper Christian Dior.
Na de oorlog richtte Pierre zijn eigen modehuis op. Als couturier behoort Balmain tot de beroemdste van zijn tijd, samen met onder anderen Dior, Cardin en Chanel. Hem vielen vele prijzen ten deel en tot op de dag van vandaag is zijn naam een begrip waar het aankomt op élégance en goede smaak. Zijn prachtige japonnen worden nu als vintagekleding gedragen door onder anderen Angelina Jolie, Penélope Cruz en Kate Moss.
Op het gebied van parfum is het merk Balmain eveneens een begrip. In 1947 introduceerde Balmain Vent Vert pour Dames. Het is zijn eerste succesvolle geur en werd in de vroege jaren 1950 gerekend tot de best verkochte parfums. Andere beroemde Balmaingeuren zijn Jolie Madame, Ivoire en Eau d'Amazone.

Filter: