Parfums de Marly - Parfumgigant
Je bent hier:

Parfums de Marly parfum

Parfums de Marly

Als je informatie zoekt over het merk Parfums de Marly, dan kom je terecht in een prachtig verhaal. In eerste instantie denk je dan te maken te hebben met een oeroud Frans parfummerk, maar niks is minder waar.

Frans is het merk wel en verrukkelijk zijn ook diens geuren. Alleen is de eerste geur uitgebracht in 2009 en de meest recente – op het moment van dit verslag – dateert uit 2017.

Het verhaal achter dit merk dateert uit 1743. De toenmalige koning Lodewijk XV was een grote liefhebber van geuren en van paarden. Frankrijk was in die tijd al beroemd met zijn steden Grasse en Parijs als centra op het gebied van geuren.
Lodewijk – bekend om zijn uitspattingen – wilde dan ook elke dag een andere geur in zijn vele vertrekken. De beste geuren werden ontwikkeld door de ‘hofneus’ Jean Fargeon.

Een andere grote liefde van de koning waren paarden. Het kasteel Marly – indertijd gebouwd door zijn minstens even excentrieke voorvader Lodewijk XIV – werd gebruikt als manege van waaruit sublieme paardenrassen ontwikkeld moesten worden.
Het begon met acht prachtige Arabische paarden die Lodewijk gekregen had van de koning van Tunesië. Deze paarden zijn de basis van het volbloed Arabische ras dat gemengd werd met de mooie, sterke hoge eigenschappen van Europese paarden.

Ter nagedachtenis aan zijn voorouder Lodewijk XIV liet Lodewijk de vijftiende een schitterend meesterwerk maken: een monumentaal beeldhouwwerk met standbeelden van paarden dat eerst een plaats kreeg voor het terrein van het Château de Marly. Sinds 1974 staat het op de Champs Elysées, in het hart van Parijs. Dit zijn overigens kopieën, want de echte paarden staan in het Louvre opgesteld.

De parfums van Marly zijn een ode aan de geurensmaak en de paardenliefde van Lodewijk XV. Vandaar dat een negental parfums genoemd zijn naar de paarden en het logo met twee paarden en het jaartal 1743 een aanwijzing zijn naar het begin van de ontwikkeling van het Arabische paardenras.

Filter: