Jean Patou - Parfumgigant
Je bent hier:

Jean Patou parfum

Jean Patou

De in het Franse Normandië geboren couturier en parfumeur Jean Patou is slechts 55 jaar geworden. Maar zijn verrukkelijk parfum Joyhoudt zijn naam in leven.

Patou is geboren in 1980. Zijn familie had een bedrijf in leerlooierij en bont. Het was dus een vrij logische zaak dat zijn oom zijn eerste werkgever werd. Maar in 1910 besloot Patou om couturier te worden en dus verhuisde hij naar Parijs. Twee jaar later opende hij al zijn kleine kleermakerij Maison Parry. Twee jaar later verkocht hij zijn hele collectie aan een Amerikaanse zakenman en moest hij zijn werk onderbreken omdat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Patou werd dus in 1914 gemobiliseerd en diende als kapitein in Zouaven. In 1919 heropende hij zijn couturehuis. Hij ontwierp naast kleding ook sportkleding voor vrouwen. Hij wordt beschouwd als de uitvinder van de gebreide badmode en het tennisrokje en hij populariseerde het vestje.
Ook op het gebied van herenkleding toonde hij grote creativiteit. Hij is onder meer de uitvinder van de couture stropdas.
In 1925 lanceerde Patou zijn parfumbedrijf met drie parfums. Drie jaar later gaf hij als eerste een suntan lotion uit onder de naam Huile de Chaldeeuwse.
Maar dan komt er in de jaren 1930 de klad in de zaken. De crisisjaren breken aan.
Veel van Patou's klanten waren rijke Amerikaanse vrouwen. Toen de beurs crashte, viel ook de luxe modemarkt ineen. Patou's onderneming overleefde deze moeilijke periode dankzij zijn parfums. Het bekendste parfum is Joy, dat tot het parfum '1000' in 1972 verscheen, ook wel het kostbaarste geurtje ooit wordt genoemd.
Jean Patou overleed in 1936. Maison Patou is voortgezet door zijn zus Madeleine en haar man Raymond Barbas. De laatste modecollectie onder label van Jean Patou was in 1987. Toen huisontwerper Lacroix vertrok om zijn eigen modehuis te openen, is de haute couturezaak Jean Patou gesloten.
Van de 35 echte parfums die het bedrijf Jean Patou lanceerde tijdens zijn 87-jarige geschiedenis, zijn er nog slechts vijf in productie. Het zijn Joy, '1000', Sublime, Enjoy en Sira des Indes. Deze zijn natuurlijk ook verkrijgbaar als eaux de toilette, naast diverse andere edt's van dit merk.

Filter: