Jean Desprez - Parfumgigant
Je bent hier:

Jean Desprez parfum

Jean Desprez

Jean Deprez is geboren in 1898 uit een geslacht van Franse parfumeurs. Zijn grootvader was Felix Millot, een bekende parfumeur uit die tijd, met een eigen parfummerk.

Na het overlijden van Felix in 1873 nam zijn weduwe de leiding over van het bedrijf, om enkele jaren later de zaak over te laten aan haar twee kleinzonen Felix Dubois en Henri Desprez.
Toen de zoon van Henri, Jean, groot genoeg was, ging hij bij zijn vader en oom in de leer. Ook een aantal heel beroemde parfumeurs waren in dienst van het bedrijf, waaronder de legendarische Givaudan Marius en Reboul de Charadan. In 1917 componeerde Jean Desprez zijn eerste geur: Jardanel. Het was een bijzonder succesvolle mooie geur met ondermeer tonen van citrus, leer, mirre, Peru balsemolie, vetiver en eikenmos. En in 1922, hij was toen nog maar 24 jaar oud, werd hij de Leider Parfumeur van het bedrijf Felix Millot. In 1925 creëerde Jean een tweede succesvolle geur: Crêpe de Chine.

Het werken binnen een familiebedrijf – waarvan die familie ook echt je eigen familie is – is leuk. Maar uitdagender is het om je eigen bedrijf te hebben. Zo dacht Jean Desprez er ook over en in 1928 begon hij met het opzetten van een eigen onderneming. De Schilder Paul Mergier werd benaderd om een mooie verpakking te ontwerpen en de beeldhouwer Léon Leyritz werd gevraagd om een mooie flacon te bedenken. De drukker Draeger werd verzocht om zich met de reclame te bemoeien.

Toen was het eindelijk zover dat hij zijn parfumbedrijf kon openen aan de 17 Rue de la Paix in Parijs. Uiteraard volgden er nog vele nieuwe geuren die met de neus van Jean zijn gecomponeerd, waaronder een uniseks geur in 1947, 40 Amour. Dat was spectaculair in die tijd. Het voert te ver om alle parfums in dit kader te noemen.

Jean Desprez overleed in 1973. Dat betekende niet dat het ophield voor de onderneming. Er is nog een groot aantal mooie geuren gelanceerd. Maar wel is het merk een aantal malen van eigenaar veranderd. Sinds 2002 is het eigendom van Genesis International Marketing Corporation. Dit Amerikaanse bedrijf is gevestigd in Miami, Florida. De zoon van Jean, Denis Desprez, heeft wel bedongen dat de geuren van het merk Jean Desprez zowel het Franse karakter als de uitstraling blijven behouden.

Filter: