Jacques Fath - Parfumgigant
Je bent hier:

Jacques Fath parfum

Jacques Fath

Vlak na de Tweede Wereldoorlog waren er drie couturiers die de Parijse haute couture nieuw elan gaven. Dit waren Christian Dior ( beroemd geworden met zijn New Look), Pierre Balmain en Jacques Fath.

Jacques Fath werd geboren in het France Maisons-Lafitte in 1912. Hij kwam uit een heel creatieve familie. Zijn voorouders waren modetekenaar, schrijver en landschapsschilder.
Fath presenteerde in 1937 zijn eerste modecollectie. Hij was toen 25 jaar oud.
Fath heeft zich het ontwerpen van kleding op eigen wijze moeten leren. Hij heeft dus geen vakopleiding gehad. Het vakmanschap heeft hij geleerd door modetentoonstellingen en musea te bezoeken en boeken over mode te bestuderen. Als aanvulling daarop nam hij jonge designers in dienst, waaronder Hubert de Givenchy, Gay Laroche en Valentino Garavani. Voor deze jonge ontwerpers was Fath de springplank naar een eigen 'maison de haute couture', zoals later zou blijken.
Fath was zeer succesvol. Hij trok klanten aan als Greta Garbo, Ava Gardner en Rita Hayworth. Alle beroemde filmsterren uit die tijd.
Helaas is Fath niet oud geworden. Hij overleed in 1953 aan leukemie. Vier jaar later sloot het modehuis Jacques Fath zijn deuren, voor zover het de couture collecties betrof. Er werd overgegaan op de productie van parfums, handschoenen en accessoires.
De eerste twee parfums waren trouwens al voor Jacques overlijden gelanceerd. Het waren Chasuble in 1945, Iris Gris in 1946 en Canasta uitgegeven in 1950. In 1953 volgde Fath de Fath. Alle vier waren geuren voor dames. In de jaren '90 volgde een groter aantal parfums onder het merk Fath. De geuren werden geproduceerd door L'Oréal Paris.
In 1992 is Fath overgenomen door de French Luxury Group en vervolgens in 1996 door de Banque Saga Group. In 1997 werd de Groupe Emanuelle Khanh eigenaar tot het merk Fath in2002 overging naar de Alliance Designers Group. In 2006 is de onderneming opnieuw verkocht.
Al gin het merk Jacques Fath van hand tot hand: elke eigenaar heeft geprobeerd om de traditie van het oorspronkelijke merk Fath mee te laten gaan met de tijd.

Filter: