Hanae Mori - Parfumgigant
Je bent hier:

Hanae Mori parfum

Hanae Mori

Hanae Mori is een bekende Japanse modeontwerpster. Zij is de eerste Japanse vrouwelijke ontwerpster die haar collecties op de catwalks in Parijs en New York presenteerde en de eerste Aziatische die haar modehuis kon aansluiten als een officieel Haute Couturehuis bij de Fédération Française de la Couture. Kortom, een bijzondere dame, deze Hanae Mori.

Mori is geboren in 1926 in het Japanse Yoshika, Shimane. Na een studie aan de Tokyo Women’s Christian University trouwde zij en besloot zij om een mode- opleiding te gaan volgen. Eenmaal als couturier zag zij kans om in 1951 haar eerste eigen atelier te openen.
In eerste instantie kreeg zij vooral opdrachten vanuit de filmindustrie. Voor honderden films heeft zij kleding mogen ontwerpen. In 1965 – zij raakte door haar opdrachtgevers spoedig bekend buiten Japan – presenteerde zij haar eerste collectie in New York. Het thema van deze collectie was: ‘East meets West’. De ontwerpen van Hanae Mori werden met veel enthousiasme ontvangen. De wereld lag open voor de toen 39-jarige Hanae.
Twaalf jaar later opende zij haar showroom in Parijs en dit leidde tegelijkertijd tot haar toelating tot La Chambre Syndicale de a Couture Parisienne.

Een van haar bijzondere opdrachtgevers was de Japanse vliegtuigmaatschappij JAL. Ze heeft in totaal drie opeenvolgende uniformen voor de stewardessen ontworpen in de periode 1967 tot 1988.

Mori begon ook aan een uitgebreide geurendivisie onder de naam Hanae Mori Parfums. De geuren worden alle geproduceerd in Frankrijk en wereldwijd gedistribueerd.

Uiteraard is Mori al geruime tijd gepensioneerd. Het ontwerpen laat zij tegenwoordig over aan de jongere garde. Maar zij houdt zich nog wel bezig met een klein aantal van haar boetieks in Tokyo.

Filter: