Coty - Parfumgigant
Je bent hier:

Coty parfum

Coty

What's in a name? Joseph Marie Francois Spoturno werd in 1874 in Ajaccio op Corsica geboren. Maar toen hij verhuisde naar Parijs vond hij de naam François Coty toch wat Franser klinken, dus werd Spoturno veranderd in Coty.

Aanvankelijk was hij colporteur in accessoires voor dames. In Marseille liep hij er mee van deur tot deur. In 1900 verhuisde hij naar Parijs, waar hij bij toeval een drogist ontmoette die eau de cologne van eigen fabricaat verkocht. Coty, zelf geïnteresseerd in het geurengebeuren, kwam op het idee om dat zelf ook eens te proberen. Gestimuleerd door een goede vriend besloot hij een officiële opleiding tot parfumeur te volgen bij Chiris in Grasse, het centrum van de parfumindustrie. Tijdens zijn opleiding maakte hij zijn eerste geur: Cologne Coty.
Binnen een jaar keerde Coty naar Parijs terug en startte hij met de productie van zijn eigen parfum. Dit parfum, La Rose Jacqueminot, werd zo goed ontvangen dat hij in 1904 een enorme order kreeg van Grands Magasins du Louvres, een groot en bekend Parijs warenhuis. Hij kreeg opdracht om twaalf flessen van zijn laatste creatie te leveren. Vervolgorders dienden zich direct aan. La Rose Jacqueminot maakte hem in één klap miljonair.
In 1904 richtte hij zijn parfumhuis Coty op. Snel bleek dat Coty, naast een parfumneus, een handelsgeest had. Hij bedacht dat de flesjes minstens zo aantrekkelijk als de inhoud moesten zijn. Dus verscheen La Rose Jacqueminot in een Baccarat fles en werkte hij verder samen met de beroemde ceramist en juwelier René Lalique. Lalique ontwierp ook de labels. Beide in Art Nouveastijl.
Coty speelt nog altijd een belangrijke rol binnen de parfummarkt, zij het nu onder twee divisies: Coty Beauty en Coty Prestige. In totaal voeren deze ongeveer veertig merken. Tegenwoordig is Coty in bezit van de Duitse onderneming Joh. A. Benckiser GmbH. Het hoofdkantoor van Coty Inc. is gevestigd in New York.
Aardig feitje: Coty is afstammeling van Isabelle Bonaparte, een tante van Napoleon.

Filter: